Yurt Dışı Gönderi Konşimentosu Nasıl Hazırlanır?

Aslında önemli olan şey, yurt dışı gönderi konşimentosu hazırlarken, gönderinin gideceği ülkenin gümrük muafiyet limitleri ve uygulamaları konusunda önceden bilgi sahibi olmaktır. Çünkü yapılan küçük hatalar bile bazen gönderdiğiniz ürünün hem teslimatını geciktirebilmekte, hem de istenmeyen ek vergiler çıkmasına ve bu nedenle alıcınız tarafından reddedilmesine sebep olabilmektedir.

Bu nedenle, gönderdiğiniz ürünün doğru beyan edilmesi son derece önem arz etmektedir. Paketin içerisinde ürün adedi, her bir parçanın satış bedeli ve ürünlerin GTIP numaraları doğru girilmelidir. GTIP numaraları uluslararası bir tanımdır ve her ülkenin gümrüğünde bu tanımla işlem görebilir.

Paketinizin içerisindeki ürüne ait en yakın tanımı içeren GTIP numarasını Türkiye ihracatçılar meclisinin sitesinden sorgulatabilirsiniz. Arama motoruna TIM GTIP sorgu yazdığınızda kolayca ulaşabilirsiniz.

Avrupa birliği ülkelerine gönderdiğiniz ve online pazaryerlerinden aldığınız siparişlerde IOSS numarasını konşimento içerisinde belirtilen alana girmezseniz, alıcınız pazaryeri üzerinden aldığı ürünün vergisini ödemiş olsa bile, gümrük görevlileri bunu göremeyeceği için ek vergi çıkarabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderdiğiniz her bir paket için gümrük muafiyet limiti 800 USD dir. Bu bedelin üzerinde beyan edilen ürünler için alıcı mutlaka ek vergilendirmeye maruz kalır. O yüzden Amerika’ya göndereceğiniz ürünün konşimentoları, tek bir pakette içeriğin bedeli 800 USD yi geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır.